Kromopan cieszy się ogromną popularnością wśród najbardziej wymagających specjalistów. Jest to masa alginatowa klasy A z chromatycznym wskaźnikiem fazy.
Kromopan to pierwsza masa, która zrewolucjonizowała pobieranie wycisków poprzez wprowadzenie barwnika wskaźnikowego:
fioletowy = mieszanie,
różowy = nakładanie na łyżkę wyciskową,
biały = umieszczanie w jamie ustnej.
Proszek należy energicznie wymieszać z wodą. Przy wykonywaniu modelu należy opierać się na chromatycznym wskaźniku fazy. Czas wiązania w ustach: 1 minuta.
Model może zachować doskonałe parametry nawet do 100 godzin, jeśli wycisk jest przechowywany w zamkniętej torebce. Nie należy trzymać wycisku na powietrzu ani w wodzie.
Szybkie wiązanie odpowiada specyfikacjom ISO 1563. Produkt posiada znak CE.
Alginatowa masa wyciskowa z chromatycznym wskaźnikiem fazy wiązania.
Cechy masy:
chromatyczny wskaźnik fazy wiązania: fioletowy → liliowy → zielony;
klasa alginatu: A;
łatwo się miesza;
tiksotropowy;
minimalny czas wiązania w jamie ustnej: 60";
dokładność na poziomie 50 mikronów;
wycisk można dezynfekować środkami do tego przeznaczonymi;
nie pyli;
Szybkoschnący alginat do wycisków elastycznych może być stosowany:
w modelach do badań;
jako wstępny model;
do wykonania protez wyjmowanych stałych i ruchomych.
Korzystanie z mas alginatowych ze wskaźnikiem fazy wiązania ułatwia pracę stomatologa - podczas mieszania nie trzeba przejmować się zmianami temperatury lub twardością wody. Chromatyczny wskaźnik fazy jest gwarancją idealnego mieszania i szybkiego wprowadzenia wycisku do jamy ustnej, a krótki czas związania zmniejsza dyskomfort pacjenta. Duża elastyczność oraz odporność na rozerwanie sprawiają, że alginat bardzo dobrze odwzorowuje detale i pozwala na wykonanie precyzyjnej protezy.
V-Algin jest chromatycznym alginatem przeznaczonym do wykonywania elastycznych wycisków, w których istotną cechą jest najwyższa jakość. Posiada właściwości tiksotropowe i wiąże się wyjątkowo szybko (wystarczy 30 sekund). Wyjątkowo łatwy w przygotowaniu, chromatyczny wskaźnik fazy ułatwia proces mieszania, który informuje o odpowiednim punkcie mieszania i momencie włożenia do jamy ustnej. Odlew można wykonać do 168 godzin bez start na odwzorowaniu detali.
Tropicalgin to hydrokoloidowa masa alginatowa, która zmienia barwę podczas przechodzenia w kolejne etapy zastygania. Dzięki swojej dużej dokładności (99% pamięci materiału według ISO 156) oraz „pamięci molekularnej” pozwala na wykonanie wysokiej jakości wycisków wykorzystywanych m. in. w protetyce czy ortodoncji.
Stosowana jest do sporządzania wycisków:
protez ruchomych całkowitych lub częściowych,
modeli diagnostycznych i roboczych,
łyżek indywidualnych,
szyn relaksacyjnych i wybielających,
wycisków przeciwstawnych stałych lub ruchomych uzupełnień protetycznych.
Zaletą masy Tropicalgin jest łatwość i szybkość zarabiania (45 sek.) przy pomocy plastikowej szpatułki i gumowej miseczki lub mechanicznych urządzeń do zarabiania mas alginatowych. Trzykrotna zmiana barwy podczas przechodzenia w kolejne etapy zastygania oraz przyjemny dla pacjenta aromat owoców tropikalnych, znacząco ułatwiają pracę z tym materiałem.
Masa Tropicalgin odpowiada standardom międzynarodowym ISO 1563 oraz jest bezpieczna w stosowaniu, co potwierdza znak bezpieczeństwa europejskiego CE. Posiada 5 lat gwarancji.
Alginat Ortho to szybkowiążąca masa wyciskowa. Należy do grupy hydrokoloidowych mas alginatowych. Wyróżnia się dużą wytrzymałością i elastycznością. Doskonale sprawdza się podczas pobierania wycisków ortodontycznych oraz w przypadku dużych podcieni. Dodatkową zaletą jest stabilność kształtu utrzymująca się do 100 godzin (ponad 4 dni) od pobrania wycisku. Masa ma znacznik chromatyczny, dzięki któremu można w prosty sposób kontrolować stopień jej utwardzenia.
Zastosowanie:
wykonywanie wycisków u osób noszących aparaty ortodontyczne,
wykonywanie wycisków u pacjentów z dużymi podcieniami.
Zalety:
wysoka elastyczność,
chromatyczny znacznik etapów wiązania
stabilność kształtów do 100 godzin
niska cena
Sposób przygotowania
Masę należy wymieszać z zimną wodą w gumowej misce przy pomocy plastikowej szpatułki. Czas mieszania wynosi ok. 45 sek., aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Czas pracy: 1 min. 45 sek. - należy jednak kierować się zmianą barwy masy.
Millenium firmy LASCOD to alginatowa masa do wycisków o wysokiej precyzji, zbliżonej do mas A-silikonowych. Pozwala na uzyskanie największej dokładności (15 μ) w przygotowaniu koron i mostków. Idealnie nadaje się do wycisków elastycznych.
Właściwości produktu:
ziarnistość:15 μ,
elastyczna odwracalność odkształcenia: 96,2%,
stabilność przestrzenna: 100 godz.
czas na przygotowanie: 1 min. 45 sek.
czas mieszania: 45 sek.
mieszanie mechaniczne: 10-15 sek.
czas wiązania: 3 min. w temp. 23°C
objętość netto po wymieszaniu: 1250 ml
Zaleca się przechowywanie preparatu w oryginalnym opakowaniu zamkniętym za pomocą klamry.
Alginatowa masa wyciskowa z chromatycznym wskaźnikiem fazy wiązania.
Cechy masy:
chromatyczny wskaźnik fazy wiązania: czerwony → pomarańczowy → żółty;
klasa alginatu: A;
łatwo się miesza;
tiksotropowy;
minimalny czas wiązania w jamie ustnej: 60";
dokładność na poziomie 50 mikronów;
wycisk można dezynfekować środkami do tego przeznaczonymi;
nie pyli;
Szybkoschnący alginat do wycisków elastycznych może być stosowany:
w modelach do badań;
jako wstępny model;
do wykonania protez wyjmowanych stałych i ruchomych.
Korzystanie z mas alginatowych ze wskaźnikiem fazy wiązania ułatwia pracę stomatologa - podczas mieszania nie trzeba przejmować się zmianami temperatury lub twardością wody. Chromatyczny wskaźnik fazy jest gwarancją idealnego mieszania i szybkiego wprowadzenia wycisku do jamy ustnej, a krótki czas związania zmniejsza dyskomfort pacjenta. Duża elastyczność oraz odporność na rozerwanie sprawiają, że alginat bardzo dobrze odwzorowuje detale i pozwala na wykonanie precyzyjnej protezy.
Hydrogum 5 to nowoczesna, monochromatyczna masa alginatowa przeznaczona do pobierania wycisków przy wykonaniu protez częściowo osiadających i szkieletowych oraz wycisków na modele diagnostyczne. Preparat nie zawiera metali ciężkich, nie rozpływa się w ustach, jest bardzo elastyczny. Cechuje go krótki czas pracy i wiązania. Posiada też przyjemny zapach owoców mangostanu.
Zalety:
5 dni stabilności wymiarowej – umożliwia odlanie wycisku w ciągu pięciu dni, uzyskując jednocześnie bardzo precyzyjne modele;
5 sekund na wchłonięcie wody – innowacyjna formuła pozwala na szybkie wchłonięcie wody i jednorodne wymieszanie;
przyjemny aromat owoców leśnych sprawi, że pobieranie wycisku stanie się znacznie przyjemniejsze dla pacjenta;
doskonała pamięć materiałowa;
tiksotropia;
pewne rezultaty protetyczne.
Dane techniczne:
czas mieszania - < 30”;
czas pracy w temperaturze 23 stopni – 1.05 min.;
czas w jamie ustnej – 45 min.;
czas wiązania w temperaturze 23 stopni – 1.50 min.;
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.