Techniki prawidłowego szczotkowania zębów

W drogeriach, aptekach oraz sklepach stomatologicznych dostępny jest szeroki wybór szczoteczek do zębów. Wyboru dokonać można spośród szczoteczek manualnych, elektrycznych czy sonicznych. Wybór szczoteczki może mieć wpływ na skuteczność codziennych zabiegów higienicznych jamy ustnej, jednak najistotniejsza jest właściwa technika szczotkowania zębów. Dzięki niej możliwe jest zminimalizowanie ryzyko podrażnienia dziąseł i nadmiernego ścierania się szkliwa, a jednocześnie – staranne usuwanie resztek pokarmowych i osadów nazębnych.

 

Istnieje kilka technik szczotkowania zębów, które sprawdzają się doskonale nawet u osób z chorobami przyzębia. Jedną z najpopularniejszych technik szczotkowania zębów jest technika „roll”, zwana także techniką „dziąsło – zęby”. Szczoteczkę należy ustawić pod kątek 45 stopni, co umożliwia ominięcie części przyszyjkowych. Należy wykonywać ruchy obrotowo – wymiatające, które należy powtórzyć od 4 do 6 razy w jednym miejscu. Metoda ta może sprawdzić się w przypadku chorób przyzębia, jednak uniemożliwia ona skuteczne oczyszczanie szyjek zębowych. Kolejną metodą szczotkowania jest metoda „bass”, która umożliwia staranne oczyszczanie kieszonek dziąsłowych. Szczoteczkę skierowaną pod kątem 45 stopni przykłada się do okolicy szyjek zębowych, po czym wykonuje się niewielkie ruchy drgająco – wibrujące. Natomiast metoda szczotkowania „stillmann” doskonale sprawdza się w przypadku recesji dziąseł (obniżenia linii dziąseł) i jest metodą masująco – oczyszczającą. Wykonywanie ruchów wywijających i poprzecznie wibrujących szczoteczką, która jest wyjściowo przyłożona do powierzchni dziąseł, umożliwia delikatne masowanie dziąseł i poprawę ich krążenia krwi, a jednocześnie – dokładne oczyszczanie powierzchni zębowych. W przypadku recesji dziąseł doskonale sprawdzi się także szczotkowanie zębów metodą „charters”, w której szczoteczka ułożona pod kątem 45 stopni względem powierzchni zgryzowej. Szczoteczka częściowo pokrywa dziąsło, a częściowo – ząb, wykonywane są nią ruchy obrotowe.

 

Wspomniane techniki szczotkowania umożliwiają czyszczenie bocznych powierzchni zębów, zaś za oczyszczanie powierzchni żujących oraz tylnych odpowiedzialne są techniki pozioma i pionowa. Technika pozioma sprowadza się do ułożenia szczoteczki wzdłuż długiej osi zębów i wykonywania ruchów w przód i tył, z kolei technika pionowa wymaga ustawienia szczoteczki pionowo względem powierzchni językowej zębów przednich i wykonywania ruchów wymiatających.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium