Utrata tkanki zęba – próchnica to nie jedyna przyczyna

Jedną z najbardziej oczywistych przyczyn utraty tkanki zębowej jest próchnica zębów. W efekcie oddziaływania bakterii próchnicotwórczych może dojść nawet do bardzo znacznego ubytku zęba. Ale to nie jedyna przyczyna – istnieje szereg czynników, które sprzyjają utracie tkanek zęba. Jednym z najistotniejszych czynników są kwasy, które sprzyjają erozji szkliwa. Kwasy mogą pochodzić z diety – wówczas ich źródłami są m.in. napoje gazowane, kwaśne pokarmy, soki owocowe. Z kolei na działanie kwasów pochodzenia wewnętrznego narażone są osoby dotknięte wymiotami, wrzodami żołądka, refluksem żołądkowo – przełykowym. Pod wpływem kwasów dochodzi do reakcji chemicznej, w przebiegu której dochodzi do rozpuszczania składników szkliwa – hydroksyapatytów. Erozja szkliwa manifestuje się występowaniem gładkich, lśniących i płaskich ubytków, które rozszerzają się w kierunku obwodów zębów, nie obejmując jednak powierzchni stycznych i brzegów siecznych. Erozji szkliwa najczęściej towarzyszy nadwrażliwość zębów. 

Inne postacie utraty tkanki zębowej to m.in.: 

  • resorpcja, czyli proces utraty zęba w efekcie wzmożonej aktywności zróżnicowanych komórek: cementoklastów, ameloklastów oraz dentinoklastów; resorpcja zęba może być zjawiskiem fizjologicznym, np. resorpcja zębów mlecznych umożliwia ich wypadanie i wymianę na zęby stałe; z kolei patologiczna resorpcja zęba towarzyszy m.in. torbielom, nowotworom czy urazom
  • abfrakcja, czyli utrata szkliwa na granicy korony i korzenia zęba, spowodowana oddziaływaniem sił żucia oraz powstaniem mikrozłamań szkliwa i zębiny
  • abrazja, czyli stracie tkanki zębowej na powierzchniach zgryzowych całych łuków zębowych; przyczyną abrazji może być stosowanie twardej szczoteczki zębowej i zbyt gwałtowne szczotkowanie zębów, a także stosowanie past o niskim pH
  • ścieranie zębów spowodowane przez bruksizm, czyli chorobliwe zgrzytanie zębami
  • demastykacja, czyli utrata tkanki zębowej pod wpływem oddziaływania takich czynników fizycznych jak żucie twardych pokarmów. 

Znaczny ubytek tkanki zębowej może wymagać zastosowania takich rozwiązań jak korony czy licówki wykonane z nowoczesnych materiałów stomatologicznych. Oczywiście – jednocześnie należy sprecyzować przyczynę utraty tkanki zębowej i dążyć do jej wyeliminowania.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium