Próchnica to choroba tkanek twardych zęba, wywołana przez bakterie bytujące w jamie ustnej, które namnażają się na podłożu płytki nazębnej. Próchnica może prowadzić do znacznego uszkodzenia szkliwa i konieczności ekstrakcji zęba. Istnieje kilka systemów klasyfikacji próchnicy, uwzględniających umiejscowienie próchnicy i jej manifestację kliniczną, stadium rozwoju i stopień zaawansowania zmian.
Biorąc pod uwagę stadium rozwoju, zmiany próchnicze można podzielić na:
- próchnicę początkową, która nie uszkadza jeszcze szkliwa
- próchnica powierzchniowa, obejmująca szkliwo
- próchnica średnia uszkadzająca zębinę
- próchnica głęboka docierająca aż do miazgi
Natomiast uwzględniając manifestację kliniczną, wyróżnić można takie postacie próchnicy jak:
- próchnica butelkowa, która rozwija się u małych dzieci i dotyczy przednich mlecznych zębów; rozwija się wówczas, gdy dziecko zasypia trzymając w ustach butelkę ze słodkim napojem
- próchnica ukryta, która jest niewidoczna gołym okiem, gdyż rozwija się pod szkliwem
- próchnica wtórna, która powstaje pod wypełnieniem ubytku w efekcie jego rozszczelnienia
- próchnica atypowa rozwijająca się w zębach leczonych kanałowo lub martwych
- próchnica kwitnąca, charakteryzująca się gwałtownym postępem i obejmuje kilka sąsiadujących zębów
- próchnica korzeniowa, zlokalizowana w okolicy korzenia; są na nią narażone osoby z odsłoniętymi szyjkami zębowymi
- próchnica okrężna atakująca szyjkową część zęba
Bez względu na rodzaj próchnicy i stopień jej zaawansowania – konieczne jest wdrożenie odpowiedniego leczenia. Im wcześniej zostanie usunięta próchnica, tym mniejsze ryzyko rozwoju zaawansowanych zmian i konieczności wyrwania zęba. Dzięki wykorzystaniu nowoczesnych materiałów stomatologicznych możliwe jest skuteczne usuwanie zarówno niewielkich, jak i rozległych ubytków.