Rodzaje próchnicy

Próchnica to choroba tkanek twardych zęba, wywołana przez bakterie bytujące w jamie ustnej, które namnażają się na podłożu płytki nazębnej. Próchnica może prowadzić do znacznego uszkodzenia szkliwa i konieczności ekstrakcji zęba. Istnieje kilka systemów klasyfikacji próchnicy, uwzględniających umiejscowienie próchnicy i jej manifestację kliniczną, stadium rozwoju i stopień zaawansowania zmian.

Biorąc pod uwagę stadium rozwoju, zmiany próchnicze można podzielić na:

- próchnicę początkową, która nie uszkadza jeszcze szkliwa

- próchnica powierzchniowa, obejmująca szkliwo

- próchnica średnia uszkadzająca zębinę

- próchnica głęboka docierająca aż do miazgi

Natomiast uwzględniając manifestację kliniczną, wyróżnić można takie postacie próchnicy jak:

- próchnica butelkowa, która rozwija się u małych dzieci i dotyczy przednich mlecznych zębów; rozwija się wówczas, gdy dziecko zasypia trzymając w ustach butelkę ze słodkim napojem

- próchnica ukryta, która jest niewidoczna gołym okiem, gdyż rozwija się pod szkliwem

- próchnica wtórna, która powstaje pod wypełnieniem ubytku w efekcie jego rozszczelnienia

- próchnica atypowa rozwijająca się w zębach leczonych kanałowo lub martwych

- próchnica kwitnąca, charakteryzująca się gwałtownym postępem i obejmuje kilka sąsiadujących zębów

- próchnica korzeniowa, zlokalizowana w okolicy korzenia; są na nią narażone osoby z odsłoniętymi szyjkami zębowymi

- próchnica okrężna atakująca szyjkową część zęba

Bez względu na rodzaj próchnicy i stopień jej zaawansowania – konieczne jest wdrożenie odpowiedniego leczenia. Im wcześniej zostanie usunięta próchnica, tym mniejsze ryzyko rozwoju zaawansowanych zmian i konieczności wyrwania zęba. Dzięki wykorzystaniu nowoczesnych materiałów stomatologicznych możliwe jest skuteczne usuwanie zarówno niewielkich, jak i rozległych ubytków.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium